marbling

Marbling is een interactieve mixed reality knikkerbaan en muziek compositiemachine.

De installatie bestaat uit een liggend beeldscherm, enigszins schuin geplaatst. Een computer laat op dit scherm knikkers, marbles, zien die naar beneden rollen. Een knikker laat op het scherm een gekleurd spoor na, dat langzaam vervaagt, als een vliegtuigstreep in de lucht. De patronen die ontstaan zijn een beetje te vergelijken met die welke ontstaan bij de marbling techniek.

Een camera hangt in de installatie boven het scherm. Toeschouwers kunnen op het scherm een tweetal soorten voorwerpen neerleggen. De computer herkent deze voorwerpen: het zijn knikkerbronnen, en objecten waar de virtuele knikkers tegenaan botsen.

Zodra een knikker uit een knikkerbron komt, klinkt er bovendien een pianogeluid. De zelfde toon klinkt als deze knikker ergens tegenaan botst. Als een toeschouwer een bron of obstakel verplaatst bevriest het beeld, en klinkt er alleen nog een ijl geluid. Het hele systeem gaat weer verder als de toeschouwer zich niet meer met zijn handen of armen boven het beeldscherm bevindt.

Marbling is een mooie combinatie van beeld, geluid, en een verrassende vorm van interactiviteit. Het is geen spel, in die zin dat er een doel is, of punten kunnen worden gehaald. Wel kan je er je mee spelen, en dingen uitproberen. In mijn eigen geval soms uren lang.

Met Marbling hebben we de 2e prijs gewonnen bij de BLOOOM Award 2012. Op 12 april 2013 hebben we Marbling gepresenteerd bij de Georgia Tech Musical Instument Competition. Uit zo'n 70 internationale inzendingen waren wij bij de laatste 18 uitgekozen om een presentatie te geven in Atlanta, USA. De competitie werd uiteindelijk gewonnen door Hans Leeuw met de Electrumpet. In 2014 was Marbling van 1 t/m 9 maart te zien tijdens het Jeugdfilmfestival in Antwerpen en Brugge.