Shell Amsterdam

In 2009 is het STCA (Shell Technology Centre Amsterdam) officieel geopend.

In de loop van dat jaar heb ik een kleine 1000 medewerkers op de foto gezet. Het was de bedoeling dat iedereen zichzelf later makkelijk in de photile terug zou kunnen vinden, en daarom zijn bij de foto's ook de namen en personeelsnummers vastgelegd.

Vlak voordat tijdens de onthulling het doek van het werk ging, werd een stukje computeranimatie vertoond, met muziek van Erik Hespe. Het bewegende beeld heb ik gemaakt. In de animatie werd de photile langzaam opgebouwd. Van tevoren wisten slechts een handvol mensen binnen Shell waarvoor de foto's gebruikt zouden worden, maar gedurende de minuut dat de animatie duurde viel bij de meerderheid van de aanwezigen het kwartje.

De photile hangt in het atrium, de grote centrale ruimte van het complex. De print is gemaakt door, het helaas gestopte, Krause Editions, en afgewerkt door het ook al gestopte [S]color.

De afmetingen zijn ongeveer 440 x 130 cm, en bestaat uit 180 beeldje in de breedte, en 94 in de hoogte. De print is beschermd door een speciale coating, en opgeplakt op dibond. Er zit een dunne aluminium lijst omheen.

Om zichzelf terug te kunnen vinden hebben alle mensen die op de foto staan, een eigen kleine versie van de photile gekregen. Daarop staat hun naam, en met rondjes aangegeven op welke plaatsen in de photile ze zich bevinden. Om dit te kunnen maken heb ik wat aanpassingen in de software moeten aanbrengen.

Hier is een zoombare versie van het werk te zien.